Agile: breng focus en rust

* deze post verscheen in het Engels op Linkedin

Iedereen wil agile werken. De waarheid is dat agile niet altijd de beste oplossing is voor jouw situatie en zelfs als dat wel zo was, weten leiderschapsteams niet altijd welke rol ze moeten spelen.

Tijdens een workshop had ik een senior managementteam dat veel moeite had om hun teams te helpen en prioriteiten te stellen in de voortdurende hectiek.
Wat ze nodig hadden was wat focus. Dus doken we erin en worstelden we om wat basisregels op te stellen waarmee ze hun teams konden ondersteunen bij de agile “transformatie”. Ze kwamen met het volgende credo:

“Onze rol als managementteam bestaat uit:
1. De visie te creëren en te communiceren. Het moet een duidelijke richting en doel voor de organisatie bepalen, betrokkenheid stimuleren en enthousiasme opwekken bij belanghebbenden. Zonder een gedeelde, overtuigende visie wordt het een uitdaging om in te kopen en op één lijn te komen.
2. Leiderschap en ondersteuning bieden is cruciaal omdat het de cultuur en het gedrag van onze organisatie vormgeeft. Als we het goede voorbeeld geven, stellen we teams in staat het goede voorbeeld te geven. Door de nodige ondersteuning en middelen te bieden, bevorderen we vertrouwen, psychologische veiligheid en motivatie.
3. Onze verantwoordelijkheid is het faciliteren van samenwerking. Onze successen zijn gebaseerd op samenwerking en effectieve communicatie. We bevorderen functieoverschrijdende samenwerking, het delen van kennis en transparantie om geïnformeerde besluitvorming en afstemming met belanghebbenden te garanderen.”

Dit klinkt misschien banaal, zelfs vanzelfsprekend. Maar het kostte ons 3 uur om dit credo naar buiten te brengen. Maar toen het er eenmaal was, gaf het het managementteam vleugels. Portfoliokeuzes, toewijzing van middelen, prioriteiten stellen, productbacklogs, al deze dingen werden een stuk eenvoudiger. Omdat ze focus hadden.

Toen we die 3 punten naar buiten brachten, werd er meer vooruitgang geboekt dan in de maanden daarvoor, toen we worstelden met productachterstanden en teleurgestelde klanten.

Focus. Er is gewoon een beetje moed voor nodig. En een beetje krachtige stilte.
Net genoeg om openheid te genereren.