Oh neen, ze zijn daar weer!

Wat is het toch een een teleurstelling! Ken je dat gevoel? Lean, agile en scrum, al die leuke sexy buzzwords. Al die nieuwigheden (ze bestaan eigenlijk al heel lang!) en die ‘hippe’ veranderingen waar we in ons team mee worden geconfronteerd.

Heb je de beloftes ook gehoord? Je kent ze vast wel: klantwaarde, efficiëntie, flow, zelforganisatie, transparantie enzovoort. Bij Percom Consultants werken we er dagelijks mee en zelfs wij zijn het hyper enthousiaste riedeltje wat beu gehoord…

Kunnen we even terug naar de essentie gaan?

Soms krijg ik het gevoel dat wil iedereen maar meer agility wil, dat iedereen Lean kan worden en dat iedereen aan Scrum doet. Laat ons wel wezen, ik hou van die concepten. Noem me gerust een geek. Mijn boekenkast puilt uit met vakboeken over die onderwerpen.

Ik noem voor het gemak lean, agile en scrum in 1 adem, omdat ik overtuigd ben dat in de kern, ze alledrie voor dezelfde waarden staan. Zowel Agile, als Lean en Scrum zijn manieren van denken en werken die zich bezig houden met klantwaarde, flow, ritme en zelforganisatie. Ze kijken naar organisatie en leggen een focus op leiderschap, cultuur, flexibiliteit. Ze doorbreken het hokjesdenken door ons te richten op de optimalisatie van processen, samenwerken, communicatie. En ze laten ons aanvaarden dat het (bedrijfs)leven bestaat uit het voortdurend aanpassen aan veranderende omstandigheden, continu verbeteren enzovoort.

Maar ergens zijn we in alle dure woorden de basis verloren waar het over gaat.

Je hebt het vast wel eens gehoord:

Laten we even eerlijk zijn en toegeven dat dit vreemd is. We steken zoveel tijd en energie in al die nieuwigheden, maar als het er echt toe doet verzanden we in de oude denkpatronen.

Die oude denkwijze (ik maak er even een karikatuur van) blijft maar gaan over controle, beheersing, lijstjes, kleurtjes, getallen, politiek, Euro’s, individueel gewin, verborgen agenda’s, hiërarchie en afrekenen. En dit is niet echt een gezonde voedingsbodem om aan de slag te gaan met iets nieuws. Of dat nu Agile, Lean of Scrum is, want die leven in een cultuur van vertrouwen. En vertrouwen is iets heel eenvoudigs en iets heel kwetsbaars. Het draait om transparantie, communicatie en een lange adem  hebben om tot een succes te leiden. Daar heb je geen OKR’s voor nodig, dat kan ook met KPI’s. Maar een ding is constant. Walk the talk.

The thin red line

Het is die rode draad die uitermate makkelijk te leren is en buitengewoon moeilijk toe te passen. Verandering draait nu eenmaal om mensen en verandering veroorzaakt dus weerstand. Vertrouwen is eng, transparantie is een modewoord en fouten straffen we af.

Wat is dan de kracht van Agile, Lean of Scrum? Hoewel de focus moet liggen op een lange termijn visie kunnen zij wel korte termijn resultaat bewerkstelligen. Alle kleine stapjes, alle kleine successen leiden uiteindelijk tot een groter alomvattend succes. Een kwestie van volhouden!

Als je de verandering wilt laten slagen, wees dan transparant. Geen management op basis van cijfers, geen controle van de output. Focus je op het proces. Ken je klant en geef jouw teams vertrouwen.

De Start-up attitude is nog steeds populair. Een start-up heeft geen dashboards nodig om te sturen; communicatie en feedback zijn daar de sleutel naar succes.

Fix the basics, de rest volgt wel.