5S Audit en verbetering

Wat was de situatie bij de klant?

De klant is een grote regionale speler in transport. Met meer dan 2000 bussen en 300 trams staat deze organisatie jaarlijks in voor maar liefst 2 miljoen afgelegde kilometers.

Een dergelijke vloot steunt dan ook deels op de goed georganiseerde stelplaatsen. Speciaal voor die stelplaatsen waren afspraken nodig om kwaliteit en performance hoog te houden en te standaardiseren over alle vestigingen.

“A place for everything and everything at its place” zei Benjamin Franklin al.

De oplossing waaraan we mochten meewerken?

Verschillende stelplaatsen moesten bezocht worden op het handhaven van de 5S Principes.

Organisatie, veiligheid, structuur en afstemming zijn mooie principes, maar op een 5S audit ontdek je hoe het er in de praktijk echt aan toe gaat.

Elk bezoek kreeg een rapportering met aandachtspunten voor verbetering en complimenten voor de successen.

De Percom touch?

Ons doel was niet om de organisatie helemaal onder de loep te nemen maar om te kijken hoe het er in de praktijk aan toe gaat.
Heeft iedereen de juiste tools? Zijn de instructies duidelijk? Hoe wordt de veiligheid gewaarborgd?

De bezoeken waren intens. Op korte tijd observeerden we, stelden vragen en ontdekten hoe iedereen aan de slag ging om zo goed mogelijk hun taak uit te voeren.
Feedback werd gedeeld, niet alleen om voorstellen te doen, maar ook om iedereen de kans te geven ons observaties te kaderen en te nuanceren.

Aan het einde van de rit kregen de verschillende werkplekken een score, actieplan en kon de interne audit overnemen en ondersteunen waar nodig.


“Elke audit zie je andere zaken en ontmoet je nieuwe mensen. Maar de drive en energie die je in een 5S audit kan voelen bij een ploeg die echt met passie aan de slag is, dat is steeds een geweldige ervaring.”

De klant in cijfers

  • 7K medewerkers
  • 2000 bussen
  • 300 trams
  • 200 miljoen kilometers afgelegd per jaar

Gebruikte technieken

  • Lean maintenance
  • 5S
  • Audit
  • Feedback – Feed Forward