Waar kom je je bed voor uit?

‘Nou, gewoon…’. of ‘Ja dat doe ik gewoon zo…’ Als dat je eerste reactie is kunnen we misschien nog wat meer in de diepte gaan.

Waarom doe je wat je doet? Wat is je bedoeling?

Het zijn eenvoudige vragen die leiden naar iets cruciaals, jouw echte motivatie. Jouw ‘why’. De ‘why’ uit de Golden Cirkle van Simon Sinek. Een simpele maar supereffectieve methode om duidelijk te krijgen waarom je doet wat je doet.

Waarom is die ‘why’ belangrijk?

Wat je doet is vaak eenvoudig uit te leggen, en hoe je het doet, lukt ons ook nog wel.

Maar waarom je doet wat je doet, dat vind je ofwel zo evident dat je het bijna niet onder woorden kan brengen, of je hebt er eigenlijk niet zo over nagedacht…

Zeker in een team is het nog niet zo makkelijk om een gemeenschappelijk ‘waarom’ te formuleren.

Wat ontdekte Sinek? Hij ontdekte dat bedrijven die hun ‘ why’ duidelijk hebben, succesvoller en innovatiever zijn. Het geeft betekenis. Ook aan het werk dat niemand echt graag doet en we hebben allemaal taken die we liever gewoon uitstellen. Maar met een duidelijke ‘waarom’ worden die ook beter te klaren als je weet waaróm je het doet. En het geeft focus: ‘Dit draagt bij aan mijn ‘waarom’, dus ik doe het, en dat niet, dus daar zeg ik ‘nee’ tegen’.

In verandertrajecten pas ik de Golden Cirkle regelmatig toe, zowel op persoonlijk niveau als op team-of organisatieniveau. Zeker als we de ‘ why’s’ van een team samenvoegen, zie je vaak een zeer betekenisvolle laag met enorme verbindende kracht.

‘Daarom zijn wij een team, daar zit onze meerwaarde’. En dat lucht meestal heel erg op.