Eerste stappen van procesverbetering

Je hoort het wel vaker.

”De huidige processen moeten beter”. Veel organisaties worstelen met de vraag hoe ze efficiënter kunnen werken. Zeker in de actuele situatie maakt dit een verschil.

Met het “nieuwe normaal” in 2020 gingen we massaal thuis werken. Op de achtergrond moesten processen in een keer versneld aangepast worden. Soms moesten die processen zelfs helemaal opnieuw ingericht worden of verbeterd worden.

Samenwerken vereist immers dat we onze activiteiten structureren en op een uniforme wijze uitvoeren. Die structuur noemen we een proces. Om goed te blijven samenwerken, moeten we een proces continue aanscherpen: aan de vragen van de klant, aan nieuwe wetgeving, aan de groei van ons bedrijf.

Procesverbetering is dus een erg relevant onderwerp.

Waar begin je nou?

Er zijn veel manieren om jouw processen up to date te houden.

Je kan beginnen kijken naar je administratie. Naar jouw productie. Maar wat wij aanraden is dat je kijkt naar de “klantwaarde”. Hoe ervaart de klant jouw organisatie? Is jouw organisatie gericht op het maximaal scheppen van waarde voor jouw klant?

Voor elke organisatie is de klant de sleutel tot succes. Of je nu bij de overheid, de zorg of de privé actief bent. Daarom stellen wij voor hier te starten.

Klanten heb je bovendien niet alleen buiten jouw organisatie. De collega’s waar je elke dag mee werkt, de ondersteunende diensten, eigenlijk zijn we allemaal een beetje klant en leverancier bij elkaar. Met dat in het achterhoofd wordt “efficiëntie” meteen ook een stuk tastbaarder.

Neem dus even afstand van het dagelijkse werk. Kijk naar jouw organisatie en hoe de collega’s samenwerken voor die eindklant. Hoe ze binnen jouw bedrijf klant en leverancier zijn van elkaar. Hoeveel tevreden klanten heb je? Hoeveel leveranciers werken met plezier samen met hun interne klanten?

Hier vinden we de sleutel tot continue verbetering want die waardecreatie is volledig binnen jouw invloedssfeer. Je kan hier laagdrempelig bijsturen en jouw proces steeds sterker maken. En een organisatie die goed werkt, maakt tevreden klanten.

Hoe je dit kunt aanpakken bespreken we later in onze blogs over workflows, samenwerking binnen organisaties en hoe technologie je kan helpen als je de basis goed hebt.